Preocuparea pentru aspectul fizic, infrumusetarea si ingrijirea corpului este veche de cand lumea. Potrivit cercetatorilor, primele mentiuni referitoare la produsele cosmetice dateaza din anul 4000 i.e.n. Se spune ca in acea perioada femeile cu o pozitie sociala mai buna ar fi folosit diverse formule din minereu de cupru, creme pe baza de mercur si uleiuri parfumate drept cosmetice naturale pentru a-si ingriji pielea fetei sau pentru a-si defini trasaturile.
De asemenea, prime indicii ale acestei preocupari pentru ingrijirea corpului si cosmetice naturale ne sunt aduse de catre hieroglifele si hieratica de pe celebrele morminte ale faraonilor egipteni ce aveau sa reprezinte ritualurile de infrumusetare din Egiptul antic. Potrivit picturilor din aceste morminte, egiptenii obisnuiau sa foloseasca kohl-ul pentru a se proteja de razele solare puternice si de impuritatile din aer. Un rol la fel de important in cadrul ritualului de ingrijire il avea pe atunci si uleiul de ricin, utilizat in Egiptul antic ca balsam protector.
Si in Grecia antica preocuparea oamenilor pentru cosmetica naturala este evidenta, potrivit izvoarelor istorice, astfel ca practicile cosmetice din aceasta perioada includeau folosirea uleiului de masline, “aurul lichid”, pe tot trupul si in mod ritualic, pentru a ramane vesnic tineri si pentru a dobandi puteri sporite in intrecerile olimpice sportive.
Secretele frumusetii Mariei Antoaneta a Frantei constau in utilizarea unei creme de fata handmade cu beneficii numeroase pentru indepartarea celulelor moarte si refacerea pielii.
Exista numeroase dovezi ale existentei unei preocupari sporite pentru ingrijirea corpului si infrumusetare, inca din cele mai vechi timpuri. Extracte de plante sub diferite forme, grasimi, alimente, uleiuri, argile au fost intrebuintate inca din antichitate pentru a conserva fumusetea, tineretea, sanatatea si prospetimea pielii si a parului.
Ingrijirea corpului a devenit din ce in ce mai rapid o practica continua, iar secolul XX a adus cu sine o perioada revolutionara in acest domeniu, astfel ca prin intermediul stiintei si tehnologiei s-a reusit extractia sau fabricarea a numeroase uleiuri esentiale, grasimi si ingrediente de origine organica ce aveau sa devina bazele unei noi era a cosmeticii naturiste.